Őszi kikerics

Colchicum automnale, őszi kikerics

 

Az augusztus végén, vagy szeptemberben virító liliomféle virágai az ősz beköszöntét jezik.

A halványlila virágok a talajban, 25-30 cm mélyen, rejtőző diónyi nagyságú hagymagumóból fejlődnek. Az ókori monda szerint a Fekete-tenger keleti medencéjében fekvő Colchis város királyának leánya, Medea ebből a növényből főzte mérgeit.

Annyi kétségtelenül igaz, hogy a növény gumója és magja, de még a levelei is erősen mérgező anyagot, kolchicint tartalmaznak. Ez az alkaloida képes a légzőközpontot bénítani és ennek nyomán fulladásos halált előidézni. Másik jól ismert hatása, a sejtosztódás gátlása, így bizonyos daganatos betegségek (pl.fehérvérűség és egyes bőrdaganatok) gyógyítására is használható. A népi gyógyászatban a köszvény kezelésére alkalmazták.

A virágzás után a föld alatti gumóban megindul a mag és a termés képződése. Kora tavasszal jelennek meg az élénk sötétzöld levelek és a toktermés, mely júniusra érik be.

Termőhelyei az üde rétek, kaszálók, mocsárrétek és szil-kőris ligeterdők.

 

 

 

 

Bolondos Budapest

Jövő héten elhozzuk a nagyvárost a kisvárosba. Szeptember 8-án, csütörtökön 16:30-kor nyílik meg a Pásztói Múzeumban Szoboszlay András: Bolondos Budapest című kiállítása.

Szoboszlay András tus-tollal és vázlatfüzettel járja Budapest utcáit, és sétái közben izgalmas, vidám, meghökkentő életképeket örökít meg. Az így készült alkotásokból mutatunk most be válogatást.

A rendhagyó kiállítás-megnyitón az alkotó mesél a képek születésének történetéről.

Szeretettel várjuk a megnyitón!

 

 

 

Bödöncsiga Theodoxus

A Pásztói Múzeum ez év júniusában leletmentést végzett Herend közelében. A 700 kg minta iszapolásán jelenleg is dolgozunk. A minták különösen gazdag puhatestűhéj-anyagot szolgáltattak. Közülük különösen tetszetősek a bödöncsigák, melyek igen változatos mintázatot mutatnak. A bödöncsigák ma is élnek, főleg édesvizű folyókban és alacsony sótartalmú folyódeltákban, lagúnákban.

Bödöncsiga Theodoxus

Bödöncsiga Theodoxus

A képen látható példányok késő bádeni korúak (14-13 millió év). Egy szenes rétegsorban, oxigéntől elzárt környezetben ágyazódtak be és különösen jó állapotban őrződtek meg.