Múzeumok Éjszakája 2016. június 25.

Múzeumok Éjszakája 2016

A Pásztói Múzeum idén is sikeresen és jelentős érdeklődés mellett rendezte meg a Múzeumok Éjszakáját. A kézműves foglalkozás során számos értékes alkotás született. Külön díjaztuk a vulkánmodelleket. Átadtuk a „Mikro Nógrád, a tudomány is lehet szép” c. időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó alkotói pályázat díjait.

Meghallgathattuk Harangi Szabolcs professzor úr lebilincselő stílusú és minden korosztály számára érthető előadását a vulkánok természetéről. A „rejtély a múzeumban” c. játékunk során számos figyelmes és tehetséges „nyomozót” foglalkoztathattunk és az eltűnt múzeumi tárgy is szerencsésen megkerült. Hír János idén Görögország hegyvidékeire kalauzolt bennünket szabadtéri vetített diaképes előadásával.

Az éjszakai túra célpontja a sámsonházai Buda-hegy volt, ahonnan pazar kilátás nyílik Tar, Pásztó, Nagybárkány, Szurdokpüspöki és Jobbágyi irányába.

A tombolasorsolás értékes nyereményekkel jutalmazta a szerencsés nyerteseket köszönhetően szponzoraink önzetlen támogatásának, melyet ezúton is köszönünk.

Líra, Kölcsey Könyvesbolt
Ékszerbolt, Pásztó, Árkádsor
Nyúlcipő divatárubolt
Bambino gyermekdivat
Bon-bon édességbolt
Ózon Étterem és Pizzéria
Éden Ételbár
Mester és Iparcikk bolt
Goods Market
100 Ft-os (Gyenes Péter)
Pocak pékség
Cini Sanyi
Enikő Zöldséges
Percze Péter
Vitamin sarok

 

 

További képek a galériában.

 

 

 

Nyílt nap a 32. Őslénytani Kutatótáborban

Ha van még, amit tudni szeretne az őslénytani terepi kutatómunkáról, szeretettel várjuk 2016. július 21-én, csütörtökön, 9:00 és 12:00 között Kozárd határában, a temető mellől induló vízmosásban, a tanösvény végén, a 32. Őslénytani Kutatótábor nyílt napján!

Az igazán kíváncsiak nemcsak szemlélői, de egy-egy munkafolyamatot kipróbálva, aktív résztvevői is lehetnek a munkának.

Mindenkit várnak szeretettel
a Pásztói Múzeum munkatársai

Nyílt nap a 32. Őslénytani Kutatótáborban

 

Mintavétel Herenden

A szénrétegek közötti kovaföldes iszaprétegeket mintáztuk.Június 20-án dr. Hír János összesen 700 kg tömegű mintát vett egy Herend közelében útépítés során feltárult lignites rétegsorból. A lelőhelyre az ELTE Őslénytani Tanszéke és a Magyar Természettudományi Múzeum Földtani- és Őslénytani Tárának munkatársai hívták fel figyelmünket.

A gyűjtést Szabó Márton egyetemi hallgató aktív segítségével tudtuk lebonyolítani. A sikeres hazaszállítás után az anyag iszapolását elvégezzük. Várhatóan igen gazdag puhatestű leletanyag jön a mintákból, de igazából kisgerinces csontmaradványok előkerülésében bízunk.

A gyűjtéshez való szíves hozzájárulásáért ezúton is köszönetet mondunk Janszky Lajos László Polgármester Úrnak.