A 19. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés Kozárdon

A Magyarhoni Földtani Társulat Őslénytani- és Rétegtani Szakosztálya minden évben megrendezi az őslénytani vándorgyűlést, mely a földtörténeti múltban élt élőlényekkel foglalkozó magyar szakemberek népszerű fóruma, ahol a legfrissebb eredményekről adhatnak számot.

A 2016-évi vándorgyűlést Kozárdon, a faluházban tartották május 26 és 28 között. Előtte 25-én az ecsegi Rákóczi Ferenc Általános Iskolában ismeretterjesztő, interaktív programokat nyújtottak a szakemberek  az iskola tanulói részére. Ezek közül népszerű volt a „mammutsimogató”, a mikroszkopizálás és az őslénytani anyag válogatása. Ugyancsak bárki részt vehetett a 26-án csütörtökön este a Kozárd északi végében található tanösvényen megtarott nyilvános vezetésen is, ahol, a 12 millió évvel ezelőtt itt hullámzott szarmata tenger különösen gazdag ősmaradványanyagával lehetett megismerkedni a terepen.

Ez évben rekordszámú, 76 fős résztvevőt számlált a vándorgyűlés, ahol 34 előadást hallgathattunk és 19 posztert tekinthettünk meg. A pénteki terepi napon két autóbusszal meglátogattuk a sámsonházai Buda-hegyet, ahol középső miocén korú (16-13 millió év) vulkáni és gazdag puhatestű leletegyüttest tartalmazó tengeri üledékeket tanulmányozhattunk. Nem hagytuk ki az ajnácskői csontos árkot sem, mely egy jól ismert pliocén korú őslénytani lelőhely, ahonnan mintegy 3 millió évvel ezelőtt élt gerinces állatok csontmaradványai kerültek elő már a 19. század közepén és ahol 1915-ben Kormos Tivadar, a Magyar Királyi Földtani Intézet szakembere eredményes ásatást végzett. Ennek emlékére egy három nyelvű tájékoztató táblát is avathattunk, melyet Ajnácskő község önkormányzata, Gaál Lajos geológus és a Novohrad-Nógrád Geopark állítottak.

A konferencia előkészítésében és szervezésében jelentős részt vállaltak a Pásztói Múzeum szakemberei. A szívélyes,  vendégszerető fogadtatásért és a sokoldalú segítségért Hajasné Banos Márta polgármester asszonynak és Hajas Pálnak tartozunk köszönettel.

A vándorgyűlés lebonyolítását a Nemzeti Kulturális Alap és a Hantken Miksa Alapítvány támogatta.

További képek a galériában.

 

Alkotói pályázat: A tudomány is lehet szép!

Érdekel a természet?
Szívesen rajzolsz, festesz, vágsz, ragasztasz, fúrsz-faragsz?

 

Pályázz!

A Pásztói Múzeum alkotói pályázatot hirdet általános és középiskolásoknak


A tudomány is lehet szép!
címmel.

 

A kiírásra jelentkezhetsz egyedül, de a csoportosan készített munkáknak is örülünk. Maximum három főből álló csapatok jelentkezését várjuk.

Ihletet a Pásztói Múzeum Mikronógrád – A tudomány is lehet szép! című kiállításából meríthetsz. Ha kiállításunkba esetleg nem tudsz ellátogatni, érdekes, ötleteket adó bejegyzéseket találhatsz a múzeum facebook oldalán (Pásztói Múzeum).

Bármilyen technikával dolgozhatsz: rajzolhatsz, festhetsz, de készíthetsz kollázst, montázst, vagy akár szobrot is.

Egy pályázótól/csapattól egy alkotást várunk, és mindenki csak a saját maga által készített munkával pályázhat.

A pályázat beküldési határideje: 2016. június 10.

A pályaműveket szakmai zsűri, korosztályok szerinti bontásban értékeli.
A pályamunkákat online közönségszavazásra bocsátjuk a Pásztói Múzeum hivatalos facebook oldalán.
A legjobb alkotásokat értékes nyereményekkel jutalmazzuk.
A közönségszavazás nyertese különdíjat kap.

A pályamunkákból kiállítást rendezünk a Pásztói Múzeumban.

Eredményhirdetés, díjátadás: 2016. június 25-én, a Múzeumok Éjszakájának délutánján a Pásztói Múzeumban.

A pályamunkákat a Pásztói Múzeumba kell eljuttatni a

Pásztói Múzeum
3060 Pásztó
Múzeum tér 5.

címre postán, vagy személyesen.

Kérjük, hogy a pályamunkákon a mű címe mellett szerepeljen az alkotó(k) neve, életkora, postacíme, ímélcíme, telefonszáma. Ha csoportos pályázatról van szó, kérjük minden csapattag adatait feltüntetni.

A megadott adatokat a Pásztói Múzeum adatbázisában rögzíti, azokat harmadik félnek nem adja ki. A pályázók a regisztrációval hozzájárulnak személyes adataik rögzítéséhez és a pályázatban szereplő feltételek szerinti kezeléséhez, továbbá nevük pályázattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalához.

Pályázó a pályázat megküldésével díjigény nélkül engedélyezi, hogy a Pásztói Múzeum az alkotásokat kiállításba rendezze, bemutassa és a pályázat idején az alkotásokról készült fényképeket a pályázattal kapcsolatos felületeken, köztük a múzeum facebook oldalán, közzé tegye; archívumában időbeli korlát nélkül tárolhassa.

 

Tavaszi pompa a Déli-Bükkben

Tavaszi pompa a Déli-Bükkben

Áprilisban virágba borulnak a mészkősziklák karsztbokorerdei. Ennek legszebb példáját az Odorváron láthatjuk. lyenkor virágoznak a sziklai növénytárulás leggyakoribb cserjéi a sajmeggy és az ostorménfa. Az aljnövényzetben az apró nőszirom és a pusztai meténg gyakori. A környék tölgyeseiben a tavaszi kankalin és a tavaszi lednek virít. A kora tavasz jellemző növényei ekkor már elvirágoznak. A szellőrózsák néhány késői példányával még találkozhatunk, de a csillagvirág már elvirágzott, és a hunyor is meghozta termését. A patakvölgyben az acsalapu és a mocsári gólyahír díszlik.

További képek a galériában.