Beszámoló Bódis Kriszta

A Pásztói Múzeum meghívására nemrég Pásztón járt Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes, pszichológus. Azért jött, hogy a Múzeum Megvetés és önbecsülés című kiállítása kapcsán legújabb regényéről beszélgessen a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium érdeklődő diákjaival. A Carlo Párizsban című regény persze nem a Fények Városában játszódik, hanem egy kitalált, de nagyon is valóságosnak tűnő magyarországi cigánytelepen, egy gettóban, amelyet a helyiek valamiért Párizsnak hívnak. Itt él a regény főhőse, a beszélgetésre érkezett diákokkal csaknem egyidős, tizenöt éves Farkas Károly, Carlo.

Sejthető, hogy ez a délutáni beszélgetés nem is annyira a regényről, a szövegről vagy az írásról szólt, mint inkább a boldogulásról, a kitörésről és az együttélés sokszor kényelmetlennek érzett kérdéseiről.

És a diákok meséltek, kérdeztek, játszottak.

Megvetés és önbecsülés vendégkiállítás

2015. szeptember 4-én nyílt meg a Pásztói Múzeumban a Néprajzi Múzeum 18-20. századi vándoriparosok világát megelevenítő vendégkiállítása.

A kiállítás, amellett, hogy gazdag képi- és műtárgyanyag bemutatásával megismertet a címben szereplő mesterségekkel, a vándoriparosok mindennapi életét is felidézi.

Szól a társadalom peremén élők szociális kapcsolatairól, a helyben élők és az „idegenek” viszonyáról is. Arról, hogyan működött, hogy bár a vándoriparosok nyújtotta szolgáltatások nélkülözhetetlenek voltak a helyben élők számára, mégis gyakran megvetés övezte őket.

A kiállítás kurátora Szuhay Péter.

A tárlat várhatóan 2016. január 3-ig látható a Pásztói Múzeumban.

A kiállításhoz tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás is igényelhető.

32/460-194

Herbst Rudolf kiállítás-megnyitón készült fotói elérhetőek a galériában.

Őslénytani kutatótábor Kozárdon

A Pásztói Múzeum 1982 óta szervez nyaranta olyan táborokat, ahol középiskolás és egyetemista fiatalok részvételével egy komplett őslénytani ásatást folytatunk. 2015 nyarán sorrendben a 31. tábort szerveztük 24 fő részvételével.

Táborainkban hagyományosan nomád körülmények uralkodnak. Sátorban alszunk hálózsákban, lavórban tisztálkodunk, ételeinket gázrezsón magunk főzzük.

A tábor egy kis tudományos expedíció, mivel nap közben az őslénytani ásatás mindhárom munkafázisában dolgozunk. A bányász brigád kitermeli a lelőhelyen az ősmaradványokat tartalmazó üledéket és zsákokba pakolja, az aranymosó brigád ezt egy szitarendszeren iszapolja, a hamupipőke brigád pedig a tisztára mosott anyagból asztal mellett ülve csipesszel és végtelen türelemmel kiválogatja az ősmaradványokat: puhatestűhéjakat, csontokat, fogakat.

A komoly szakmai munka mellett délutánonként, esténként mindig biztosítunk időt pihenésre, túrázásra és játékra is.

A tábor szervezését és lebonyolítását a Pásztói Múzeum munkatársai Dr. Gherdán Katalin, Kormos Vanda és Dr. Hír János végezték. A tábor támogatásáért és a táborhely biztosításáért ezúton is köszönetet mondunk Kozárd Község Önkormányzatának.

Dr. Hír János