Pásztói képek - kiállításmegnyitó

Közösségi kiállítás nyílt december 20-án Pásztón, a Turisztikai fogadóépületben. Közösségi, mert a kiállított anyagot a csaknem másfélezer tagot számláló Pásztói emlékeink facebook-csoport gyűjtötte össze, és közösségi azért is, mert a bemutatott fotókon szereplők azonosításában a közösségi oldaltól függetlenül is sokan részt vettek. A munkát a Pásztói Múzeum koordinálta, itt történt a régi képek digitálizálása is. A nagyítás laboratóriumi munkálatait Mikuska István fotográfus végezte.

Pásztó 1984-ben (a Pásztói Múzeum elindulásának évében) kapott újra városi rangot. A kiállított fotók döntő többsége az elmúlt harminc év pillanatait örökíti meg.

A kiállítást megnyitotta Dömsödi Gábor, Pásztó város polgármestere, köszöntőt mondott Dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója.

A szervezésben nyújtott segítségért külön köszönet illeti Sándor Istvánt, a Nyikom Hegyisport és Természetvődő Klub vezetőjét.

A tárlat várhatóan 2015 júniusáig látogatható.

Dr. Gherdán Katalin

muzeológus

 

30 éves a Pásztói Múzeum - kiállításmegnyitó

A Pásztói Múzeum, első kiállítóhelyének, az Oskolamester házának megnyitásával, 1984. október 4-én jött létre. Az azóta eltelt 30 évet mutatja be 2014. december 11-én nyílt időszaki tárlatunk, melynek különlegessége a múzeumi kutatómunka egy szeletét, a barlangi ásatásokat megidéző barlangimitáció, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtapasztalhatják a barlangokban előforduló ősmaradványok megtalálásának és azonosításának élményét. A látogatók azonban nemcsak a terepi munkába kóstolhatnak bele, hanem a múzeum frissen beszerzett sztereomikroszkópjainak segítségével a labormunkában is kipróbálhatják magukat.

A kiállítást megnyitotta Dr. Kecskeméti Tibor, a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főigazgató helyettese. Köszöntőt mondott Dömsödi Gábor, Pásztó város polgármestere és Dr. Hír János, a múzeum igazgatója.

A kiállítás várhatóan 2015 júniusáig látogatható.

 A harmincéves születésnap alkalmából a museum.hu cikket közölt intézményünkről, ami az alábbi linken érhető el: http://www.museum.hu/h/30_eves_a_Pasztoi_Muzeum.

Dr. Gherdán Katalin

muzeológus

 

Múzeumi Őszbúcsúztató

Alkossunk együtt – A Nagy Rajzolás

 2014. november 8-án a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjaként rendeztük meg „Múzeumi Őszbúcsúztató” és „Alkossunk együtt – A Nagy Rajzolás„ című programjainkat. Freskófestés, rajzolás és kézműves foglalkozások várták mindazokat az óvodásokat, iskolásokat és felnőtteket, akik kedvet éreztek az alkotáshoz.

„Alkossunk együtt – A Nagy Rajzolás„ programunk résztvevői azt próbálhatták ki, hogyan dolgoztak a középkori freskófestők. A kíváncsiaknak földfestékekből és faszénből készítettünk okker, vörös és fekete színű festékeket úgy, hogy az anyagokat tojássárgájával kikevertük. A festékeket fehérre festett gipszkartonra vittük fel.

A „Múzeumi Őszbúcsúztató” nemcsak az őszhöz, de Márton naphoz is kapcsolódott: libafejdíszeket, papírgólyákat, lámpásokat, festményeket készítettek a vendégek.

A programokon résztvevő gyerekek és szüleik együttműködésével, igazán tartalmas napot töltöttünk el.

Galbács Adrienn és Sándor Alexa

kulturális közfoglalkoztatottak