Csohány 90

A Csohány Baráti Kör, Pásztó Kultúrájáért Alapítvány és a Pásztói Múzeum minden évben megemlékezik Csohány Kálmán születésnapjáról. Ilyenkor megújul a Galéria harmadik terme és a gazdag életmű, vagy a művész által összeállított képzőművészeti gyűjtemény kevésbé ismert alkotásait vesszük elő.

Az idei azonban kerek évforduló: 90 év, kevesek kiváltsága ilyen magas kort megérni. Idén áprilisban lesz 35 éve, hogy 1980-ban, fájdalmasan korán, 55 évesen távozott tőlünk Csohány Kálmán, a kétszeres Munkácsy-díjas grafikusművész, városunk szülötte. Temetésén az akkori tanácselnök ígéretet tett, hogy egy év múlva meg lesz a Galéria. Az ígéret azután 2001-ben vált valóra, amikor Sisák Imre polgármester úr és a képviselőtestület felismerte az életmű jelentőségét és felújíttatta a műemléki negyedben álló korábbi iskolaépületet. A Pásztói Múzeum fiatal, tehetséges művészettörténésze, Shah Gabriella pedig megtervezte a kiállítást.

A Galériát még Supka Magdolna, a magyar művészettörténészek nagyasszonya, Csohány kiváló ismerője nyitotta meg – akkor már túl a 90. évén. Nem sokkal ezután örökre eltávozott tőlünk, mint ahogy minap búcsúztattuk el id. Becsó Károlyt, aki a nyolcvanas évek elején a művelődési ház igazgatójaként sokat tett a képzőművészeti gyűjtemény megóvásáért.

És az idő visszafordíthatatlanul halad. Jönnek az új generációk. A mi feladatunk és felelősségünk az, hogy megértessük a fiatalsággal, hogy a Csohány-életmű nemcsak pásztói érték, hanem az egyetemes magyar kultúra egy nagyszerű mozaikdarabja.

Ez évi rendezvényünkön ifj. Csohány Kálmán, a művész fia beszélt a pásztói képzőművészeti gyűjtemény megalapozásáról és Shah Gabriella művészettörténész a Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott köszöntőt. Közreműködtek a Mikszáth Kálmán Líceum tanulói és a Rajeczky Benjamin Zeneiskola növendékei. A műsort Herczegné Varga Ilona, a Mikszáth Kálmán Líceum igazgatónője állította össze.

A Pásztói Múzeum 2014 októberében volt 30 éves. Az Oskolamester házából induló intézmény ma négy épületben 10 állandó kiállítással várja látogatóit. Az intézményben a Galériát és a képzőművészeti gyűjteményt továbbra is legjobb tudásunk szerint kezeljük és hozzájárulunk annak minél szélesebb körű megismertetéséhez.

 

Dr.Hír János

múzeumigazgató

 

Karácsonyváró délután a Pásztói Múzeumban

A Pásztói Múzeum Karácsonyváró délutánja 2014. december 24-én várta a vendégeket.

Az érdeklődő gyerekek és felnőttek különféle karácsonyi díszeket és ajándékokat készíthettek. A vállalkozó kedvűeket pedig Takács Béla cukrászmester vezette be a mézeskalács-díszítés rejtelmeibe. Hangulatos délutánt töltöttünk együtt.

Galbács Adrienn és Sándor Alexa

kulturális közfoglalkoztatottak

 

Pásztói képek - kiállításmegnyitó

Közösségi kiállítás nyílt december 20-án Pásztón, a Turisztikai fogadóépületben. Közösségi, mert a kiállított anyagot a csaknem másfélezer tagot számláló Pásztói emlékeink facebook-csoport gyűjtötte össze, és közösségi azért is, mert a bemutatott fotókon szereplők azonosításában a közösségi oldaltól függetlenül is sokan részt vettek. A munkát a Pásztói Múzeum koordinálta, itt történt a régi képek digitálizálása is. A nagyítás laboratóriumi munkálatait Mikuska István fotográfus végezte.

Pásztó 1984-ben (a Pásztói Múzeum elindulásának évében) kapott újra városi rangot. A kiállított fotók döntő többsége az elmúlt harminc év pillanatait örökíti meg.

A kiállítást megnyitotta Dömsödi Gábor, Pásztó város polgármestere, köszöntőt mondott Dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója.

A szervezésben nyújtott segítségért külön köszönet illeti Sándor Istvánt, a Nyikom Hegyisport és Természetvődő Klub vezetőjét.

A tárlat várhatóan 2015 júniusáig látogatható.

Dr. Gherdán Katalin

muzeológus