Házhoz megy a hegy - Utazó múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának Utazó múzeum programja egybevágott saját elképzeléseinkkel, hogy megpróbáljuk megfordítani a múzeumlátogatás rendjét, és a múzeumot vigyük a látogatókhoz. Nógrád megye földtudományi értékeit bemutató állandó kiállításunkhoz kapcsolódó foglalkozásokat kínáltunk a környék óvodáinak és iskoláinak.

Az óvodásokat egy múzeumi mese segítségével ismertettük meg környékünk ősi tengereinek világával. Együtt hajóztunk a gyerekekkel a Miocén kor tengerein: megcsodáltuk a tengeri állatvilágot, szemtanúi voltunk egy vulkánkitörésnek, majd a parton kikötve megismerkedtünk a növényvilággal is. A kalandtúra során a gyerekek kézbe vehették az ősmaradványokat, kőzeteket, megismerkedtek a kézi nagyító használatával.

A középiskolás diákokat az ásványok világban kalauzoltuk. A diákok egy rövid bevezető előadás meghallgatása után maguk is megvizsgálhatták az ásványokat, és egyszerű kísérletek segítségével (karcpróba, keménységpróba) ismerkedhettek fizikai tulajdonságaikkal.

 

Dr. Gherdán Katalin

muzeológus

 

Hol vannak a katonák ? – emlékezés az első világháborúra

Dr Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója az I. világháború kitörésének századik évfordulója apropóján, 2014 nyarán biciklitúrára indult az Isonzo völgyébe, hogy bejárja a háború legkönnyebben megközelíthető egykori hadszínterét, az olasz frontot. Nem a történész, hanem a földrajztanár és az utazó szemével nézte a helyszíneket, készítette fotóit. Elsősorban az érdekelte, milyen természeti környezetben zajlottak a háborús események. Mi emlékeztet ma az egykori csatákra.

A túra során készült fotók jelentik a 2014. 11. 03-án nyílt kiállítás egyik pillérét. A másikat Herbst Rudolf fotóművész édesapjának, Herbst Károlynak a hagyatékából előkerült korabeli fotók adják. Herbst Károly az I. világháború, és az azt követő németországi tanulmányai idején, 1933-as hazatéréséig készítette fotóit. A kiállítás az I. világháborús képekből válogat. A tárlat harmadik pillérét a helyi gyűjtők anyagából válogatott tárgyi emlékek jelentik.

A kiállítást megnyitotta Czirbuszné Bániczki Magdolna, magyar történelem szakos középiskolai tanár. Köszöntőt mondott: Dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója.

A megnyitón közreműködött Mikó Norbert, a Mikszáth Kálmán Líceum diákja és a Lassú Estam zenekar.

 

A tárlat az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, valamint Pásztó Város Önkormányzata támogatásával valósult meg a Pásztói Múzeumban. Várhatóan 2015 júniusáig látogatható.

 

Dr. Gherdán Katalin

muzeológus

Bringázz velünk a múltba!

A Pásztói Múzeum az idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozathoz. Ennek részeként szeptember 27-én időutazásra indultunk Sámsonháza védett kőfejtőjébe és a közeli Buda-hegy tanösvényéhez. A távnak huszonnyolcan biciklivel, hatan futva vágtak neki.

A Sámsonháza határában található védett geológiai feltárás, korábbi kőbánya, nagyon látványosan tárja fel egy kb. 15 millió évvel ezelőtt működő vulkán belsejét. A kőbánya falán jól követhetők az egymásra következő lávaömlések és robbanásos kitörések képződményei, az andezit lávapadok és tufarétegek. A vulkán egy trópusi szigettengerből emelkedett ki, körülötte, a jól átvilágított sekélytengerben gazdag állatvilág élt: főként mészkiválasztó algák és puhatestűek. Nagyok kedvelték ezt a környezetet az osztreák, a ma is élő osztrigák rokonai, és a fésűskagylók is. Az ügyesebbeknek sikerült is a hegytetőn kibukkanó sekélytengeri mészkőből begyűjteniük néhány szép példányt.

Mindenkinek köszönjük a részvételt! Külön gratulálunk a 22 km-es táv legfiatalabb teljesítőjének, a hét éves Kormos Majának!

További képek megtekinthetőek a galériában!