30 éves a Pásztói Múzeum - kiállításmegnyitó

A Pásztói Múzeum, első kiállítóhelyének, az Oskolamester házának megnyitásával, 1984. október 4-én jött létre. Az azóta eltelt 30 évet mutatja be 2014. december 11-én nyílt időszaki tárlatunk, melynek különlegessége a múzeumi kutatómunka egy szeletét, a barlangi ásatásokat megidéző barlangimitáció, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtapasztalhatják a barlangokban előforduló ősmaradványok megtalálásának és azonosításának élményét. A látogatók azonban nemcsak a terepi munkába kóstolhatnak bele, hanem a múzeum frissen beszerzett sztereomikroszkópjainak segítségével a labormunkában is kipróbálhatják magukat.

A kiállítást megnyitotta Dr. Kecskeméti Tibor, a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főigazgató helyettese. Köszöntőt mondott Dömsödi Gábor, Pásztó város polgármestere és Dr. Hír János, a múzeum igazgatója.

A kiállítás várhatóan 2015 júniusáig látogatható.

 A harmincéves születésnap alkalmából a museum.hu cikket közölt intézményünkről, ami az alábbi linken érhető el: http://www.museum.hu/h/30_eves_a_Pasztoi_Muzeum.

Dr. Gherdán Katalin

muzeológus

 

Múzeumi Őszbúcsúztató

Alkossunk együtt – A Nagy Rajzolás

 2014. november 8-án a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjaként rendeztük meg „Múzeumi Őszbúcsúztató” és „Alkossunk együtt – A Nagy Rajzolás„ című programjainkat. Freskófestés, rajzolás és kézműves foglalkozások várták mindazokat az óvodásokat, iskolásokat és felnőtteket, akik kedvet éreztek az alkotáshoz.

„Alkossunk együtt – A Nagy Rajzolás„ programunk résztvevői azt próbálhatták ki, hogyan dolgoztak a középkori freskófestők. A kíváncsiaknak földfestékekből és faszénből készítettünk okker, vörös és fekete színű festékeket úgy, hogy az anyagokat tojássárgájával kikevertük. A festékeket fehérre festett gipszkartonra vittük fel.

A „Múzeumi Őszbúcsúztató” nemcsak az őszhöz, de Márton naphoz is kapcsolódott: libafejdíszeket, papírgólyákat, lámpásokat, festményeket készítettek a vendégek.

A programokon résztvevő gyerekek és szüleik együttműködésével, igazán tartalmas napot töltöttünk el.

Galbács Adrienn és Sándor Alexa

kulturális közfoglalkoztatottak

 

Házhoz megy a hegy - Utazó múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának Utazó múzeum programja egybevágott saját elképzeléseinkkel, hogy megpróbáljuk megfordítani a múzeumlátogatás rendjét, és a múzeumot vigyük a látogatókhoz. Nógrád megye földtudományi értékeit bemutató állandó kiállításunkhoz kapcsolódó foglalkozásokat kínáltunk a környék óvodáinak és iskoláinak.

Az óvodásokat egy múzeumi mese segítségével ismertettük meg környékünk ősi tengereinek világával. Együtt hajóztunk a gyerekekkel a Miocén kor tengerein: megcsodáltuk a tengeri állatvilágot, szemtanúi voltunk egy vulkánkitörésnek, majd a parton kikötve megismerkedtünk a növényvilággal is. A kalandtúra során a gyerekek kézbe vehették az ősmaradványokat, kőzeteket, megismerkedtek a kézi nagyító használatával.

A középiskolás diákokat az ásványok világban kalauzoltuk. A diákok egy rövid bevezető előadás meghallgatása után maguk is megvizsgálhatták az ásványokat, és egyszerű kísérletek segítségével (karcpróba, keménységpróba) ismerkedhettek fizikai tulajdonságaikkal.

 

Dr. Gherdán Katalin

muzeológus