Hol vannak a katonák ? – emlékezés az első világháborúra

Dr Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója az I. világháború kitörésének századik évfordulója apropóján, 2014 nyarán biciklitúrára indult az Isonzo völgyébe, hogy bejárja a háború legkönnyebben megközelíthető egykori hadszínterét, az olasz frontot. Nem a történész, hanem a földrajztanár és az utazó szemével nézte a helyszíneket, készítette fotóit. Elsősorban az érdekelte, milyen természeti környezetben zajlottak a háborús események. Mi emlékeztet ma az egykori csatákra.

A túra során készült fotók jelentik a 2014. 11. 03-án nyílt kiállítás egyik pillérét. A másikat Herbst Rudolf fotóművész édesapjának, Herbst Károlynak a hagyatékából előkerült korabeli fotók adják. Herbst Károly az I. világháború, és az azt követő németországi tanulmányai idején, 1933-as hazatéréséig készítette fotóit. A kiállítás az I. világháborús képekből válogat. A tárlat harmadik pillérét a helyi gyűjtők anyagából válogatott tárgyi emlékek jelentik.

A kiállítást megnyitotta Czirbuszné Bániczki Magdolna, magyar történelem szakos középiskolai tanár. Köszöntőt mondott: Dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója.

A megnyitón közreműködött Mikó Norbert, a Mikszáth Kálmán Líceum diákja és a Lassú Estam zenekar.

 

A tárlat az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, valamint Pásztó Város Önkormányzata támogatásával valósult meg a Pásztói Múzeumban. Várhatóan 2015 júniusáig látogatható.

 

Dr. Gherdán Katalin

muzeológus

Bringázz velünk a múltba!

A Pásztói Múzeum az idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozathoz. Ennek részeként szeptember 27-én időutazásra indultunk Sámsonháza védett kőfejtőjébe és a közeli Buda-hegy tanösvényéhez. A távnak huszonnyolcan biciklivel, hatan futva vágtak neki.

A Sámsonháza határában található védett geológiai feltárás, korábbi kőbánya, nagyon látványosan tárja fel egy kb. 15 millió évvel ezelőtt működő vulkán belsejét. A kőbánya falán jól követhetők az egymásra következő lávaömlések és robbanásos kitörések képződményei, az andezit lávapadok és tufarétegek. A vulkán egy trópusi szigettengerből emelkedett ki, körülötte, a jól átvilágított sekélytengerben gazdag állatvilág élt: főként mészkiválasztó algák és puhatestűek. Nagyok kedvelték ezt a környezetet az osztreák, a ma is élő osztrigák rokonai, és a fésűskagylók is. Az ügyesebbeknek sikerült is a hegytetőn kibukkanó sekélytengeri mészkőből begyűjteniük néhány szép példányt.

Mindenkinek köszönjük a részvételt! Külön gratulálunk a 22 km-es táv legfiatalabb teljesítőjének, a hét éves Kormos Majának!

További képek megtekinthetőek a galériában!

Pásztói Múzeum – Tanárok Éjszakája

2014. október 10-én, egy szép őszi délután a Pásztói Múzeum megnyitotta kapuit és egy rendhagyó programra invitálta a város és a környező települések pedagógusait. Délután 5 órára egy népes kis csapat jött össze, óvodapedagógusok, általános és középiskolai tanárok. Igazán szíves fogadtatásban volt részünk. Elsőként a múzeum vezetője, Dr. Hír János köszöntött bennünket. Elmondta, hogy szeretnének változtatni a régi, hagyományos múzeumi szemléleten, miszerint a múzeum a muzeológusok és kutatók külvilágtól elzárt elefántcsonttornya. A múzeumot élővé szeretnék tenni, és közelebb kívánják hozni az emberekhez. Hangsúlyozta, hogy már kisiskolás korban meg kell ismertetni a gyerekeket a múzeum kínálta lehetőségekkel, ezért munkatársaival különböző múzeumi foglalkozásokat dolgoztak ki számukra. Azt is megtudtuk, hogy a programok megvalósítására és infrastrukturális fejlesztésekre igen jelentős pályázati támogatást nyert el a múzeum. Ezt követően átadta a szót munkatársainak.

Dr. Gherdán Katalin egy nagyon szemléletes előadással mutatta be, hogy a múzeumi tárlatok és gyűjtemények anyagai szinte valamennyi tantárgyhoz jól illeszthetőek és hatékonyan felhasználhatóak azok oktatásában. Majd Kormos Vanda prezentációja következett. Bemutatta az egyes helyszínekhez, tártatokhoz elkészített foglalkozások anyagát. Rendkívül változatos és gyakorlatias formában dolgozzák fel az Oskolamester Házával kapcsolatos tudnivalókat. Egy másik feladatlappal Rajeczki Benjámin zenetudós munkásságát mutatta be játékos, szemléletes formában.

A résztvevők közül többen korábban már részt vettek diákjaikkal hasonló múzeumpedagógiai foglalkozásokon, és megerősítették az előadókat és a résztvevőket is abban, hogy ezek a foglalkozások rendkívül hasznosak voltak a gyerekek számára, mert egészen más módszerekkel és megközelítéssel dolgoztak fel egy-egy témát, mint a tanítási órákon. Mi, akik középiskolában tanítunk, rendszeresen viszünk diákokat múzeumokba, de eddig általában csak a hagyományos tárlatvezetéseken vettünk részt. Most itt egyrészt rengeteg új ötletet kaptunk arra, hogy hogyan tudnánk mi is bevonni tanulóinkat a múzeumunk kínálta lehetőségekbe, másrészt bennünk is megfogalmazódtak olyan elképzelések, melyek megvalósításában a múzeum egy nagyon jó partner lehet. Mivel a környező településekről nem egyszerű behozni  a gyerekeket a múzeumba, a múzeum létrehozta az Utazó Múzeum szolgáltatást, amit valamennyien egy nagyon jó kezdeményezésnek tartunk.

A program végén Dr. Hír János körbevezette a résztvevőket a kiállításokon, melyet az alagsorban nemrégiben kialakított modern és korszerű részleggel zártunk. Végezetül vizsgálatokat végezhettünk a múzeum polarizációs mikroszkópjával.

Valamennyi résztvevő nevében szeretnénk megköszönni a múzeum dolgozóinak ezt a rendkívül hasznos és tartalmas foglakozást, valamint a kedves vendéglátást.

 

Pásztó, 2014-10-15

Nádiné Nagy Márta

Nádi Zoltán

Mikszáth Kálmán Líceum Pásztó