Zúg az Isonzó

100 esztendeje, hogy megkezdődött az első nagy világégés. Ennek okán határoztam el, hogy felkeresem a háború legkönnyebben megközelíthető és bejárható egykori hadszínterét, az olasz frontot. Mindezt nem történészi, inkább a földrajztanár és az utazó szemével próbálom szemlélni és közvetíteni. Tehát elsősorban az érdekelt, hogy milyen természeti környezetben zajlottak az akkori események. Mi az, ami most látható és az egykori nagy csatákra emlékeztet.

Az Isonzó-folyót egyébként a helyi szlovén lakosság Soča (Szocsa) néven ismeri, de a magyar emlékezetbe annyira bevésődött az olasz elnevezés, hogy ettől nem lehet eltérni.

A Trieszti-öböltől a Predel–hágóig húzódó vidék mindig is átjáróház volt. Azok a népek, akik Közép–Európa és Észak-Itália között mozogtak nem kerülhették ki az Isonzó-völgyét.

A késő római időkben a Kr. u. 5. században a felerősödő barbár betörések miatt a lakosság hegycsúcsokra épített erődített falvakba húzódott. Ilyen Kobarid felett a közelmúltban bemutatóhellyé kiépített Tonovcov-grad. A régészeti feltárások még folynak, de egy lakóház és egy ókeresztény templom alapjait már a mi romkertünkhöz hasonlóan térdfalakkal konzerváltak.

A 10. században kalandozó eleink is sűrűn megfordultak erre útban Itália felé.

Időben nagyot ugorva Napóleon seregei már kőhídon vonulhattak át az Isonzó felett. Kobarid közelében ezt a hidat mind a mai napig használják.

100 éve még úgy tűnt, hogy a vidéken béke honolhat, hiszen az Olasz Királyság jóindulatú semlegességéről biztosította az Osztrák-Magyar Monarchiát. Aztán 1915 májusában megtörtént a pálfordulás: Olaszország hadat üzent. Az Isonzó völgye két és fél évre lángba borult. Becslések szerint a harcok hozzávetőleg egymillió emberéletet követeltek.

További képek elérhetőek a galériában!

Dr. Hír János

Múzeumok Éjszakája 2014 beszámoló

A pásztói Múzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz: programjainkat hajdan volt és mai tengerek jegyében szerveztük.

Délután nyitott a családi játszóház, ahol kicsik és nagyok alkothattak, játszhattak, kísérletezhettek, kutathattak a Múzeum kertjében. Sokan vettek részt az akvárium- és korallzátony-építő versenyben, próbálták ki magukat paleontológusként, készítettek tengeri herkentyűket kidobásra ítélt, de újrahasznosítható anyagokból. Az alkotó és kísérletező kedv sötétedés után is tartott.

Délután nyitott Tengerek kincsei című új időszaki kiállításunk, mely Fekete József gyűjteményére alapozva tengeri puhatestűek vázait mutatja be. A kiállítást Előd László búvárfotós képei teszik még színesebbé. A kiállítás-megnyitón vehették át díjaikat az Élet a tengerben alkotói pályázatunk nyertesei.

A kiállítás-megnyitó után Főzy István, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa tartott interaktív vetített képes előadást: az ősmaradvány-simogatás mellett a résztvevők egy 46 méteres kötél segítségével (a kötélen, a Föld korának (4,6 milliárd év) megfelelően, egy millió évnek egy cm felelt meg) elhelyezhették az időben Földünk életének legizgalmasabb eseményeit.

Idén is népszerű volt a múzeumi rejtély: négy gyerekcsapat vágott neki a múzeumi akadálypályának, ahol találós kérdések, versek, iránytű segítségével kellett megtalálniuk a múzeum egyik elcsent műtárgyát.

Sötétedés után kezdődött Hír János múzeumigazgató képes beszámolója a régi Jugoszláviában tett kerékpárútjairól, majd látogatóink a fényfestésben gyönyörködhettek. A gyerekek nagy örömmel használták ki a különböző színű fények és árnyékok váltakozását játékaikban.

A tombolasorsolás izgalmait a délutáni akvárium- és korallzátony-építő verseny nyerteseinek kihirdetésével fokoztuk.

Az éjfélig kitartó maroknyi csapat a tűz körüli beszélgetéssel vezette le a nap izgalmait, amiből még a késő éjszakai órákra is jutott: néhány a kiállításokban bolyongó látogatónk örömmel fedezte fel szüleit a várostörténeti kiállításban látható fotókon.

Az idei egyéjszakás kalandon is jól éreztük magunkat, reméljük, látogatóink is így vannak ezzel.

Múzeumi szervezőcsapatunkat most is önkéntes segítők erősítették. Nagyon köszönjük!

További képek megtekinthetőek a galériában!

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2014

A Pásztói Múzeum szeretettel meghívja önt és kedves családját a

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

című rendezvényre

2014. Június 21-én szombaton 16-órától

Hajdan volt és mai tengerek  a Pásztói Múzeumban és a Romkertben

Programok:

16:00 – Sárga tengeralattjáró – családi játszóház
Akvárium- és korallzátony-építő verseny

17:00 – Tengerek kincsei című kiállítás megnyitója és az ,,Élet a tengerben” című alkotói pályázat díjátadója

18:00 – Mélységes mély a múltnak kútja – A Föld kora és hajdan volt tengerek élővilága – Főzy István, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa tart vetített képes előadást

20:00 – Múzeumi rejtély, nyomozás a múzeumban

21:00 – Kerékpárral  a régi Jugoszláviában – Hír János, a Pásztói Múzeum főmuzeológusa tart vetített képes előadást
FÉNYFESTÉS sötétedés után folyamatosan

22:00 – TOMBOLASORSOLÁS

Akvárium- és korallzátony-építő verseny EREDMÉNYHIRDETÉSE

24:00 – Tűzgyújtás és tűzugrás a Romkertben

00:30 – Elemlámpás tárlatvezetés

TOMBOLA

Értékes nyeremények , tábori kedvezmények és családi múzeumi belépők

Helyszín: Pásztói Múzeum és Romkert, Pásztó, Múzeum tér 5.

A Múzeumok Éjszakáján az állandó és időszaki kiállításaink is megtekinthetőek.

A rendezvény ideje alatt zsíros kenyér és limonádé várja a látogatókat.