NÓGRÁDI TÁJAKON

Szeretsz kirándulni?

Kelj útra!

Rajzolj, írj, fényképezz, vágj, ragassz, és oszd meg velünk élményeidet úgy, hogy utadról naplószerű beszámolót készítesz!

A Pásztói Múzeum pályázatot hirdet óvodások, általános- és középiskolások, valamint családok részére

Beérkezési határidő:

2014. október 31. (péntek)

Pásztói Múzeum
3060 Pásztó, Múzeum tér 5.

Az alkotásokon kérjük olvashatóan, nyomtatott betűkkel feltüntetni
a napló címét, a készítő(k) nevét (iskoláját, osztályát), lakcímét, telefonszámát és e-mail címét!

A beérkezett anyagot szakmai zsűri bírálja el. A legizgalmasabb művek alkotói jutalomban részesülnek.

További információ: Kormos Vanda 32/460-194 vagy 06-70/621-84-99

 

A Pásztói Múzeum a Múzeumok Majálisán 2014

Május 17-én és 18-án a Nemzeti Múzeum kertjében ismét megrendezésre került a Múzeumok Majálisa, mely az ország múzeumai számára egyedülálló lehetőség a nagyközönség előtti bemutatkozásra. A korlátozott alapterülethez és a rendezvény hangulatához igazodva három foglalkoztató jellegű programot vittünk magunkkal.

Az első, Dr. Rajeczky Benjamin életével kapcsolatos kvíz játék, mely a „Hittan, sí és zenetanár, legkedveltebb atya, zenetudós professzor, legendás cserkészparancsnok, Béni bácsi” c. kiállításunk anyagára épül. Ez főleg az idősebb korosztály körében volt népszerű.

A másik iniciálé-készítés lúdtollal, mellyel megidéztük a középkori kódexkészítés technikáját.

A harmadik az érdeklődők bevonása az őslénytani kutatómunkába. A rendkívül ősmaradványgazdag kozárdi szarmata rétegekből vettünk egy kisebb mintát, melyet szitákon átiszapoltunk. Az így megtisztított anyagból már a laikus érdeklődők is könnyen kiválogathatták csipesszel a puhatestűhéjakat, az egykori szarmata tengerben élt Granulolabium, Gibbula, Cerithium csiganemzetségek maradványait. Utóbbi két programunk főleg a fiatalság (3-26 éves kor) érdeklődésére tartott számot.

A programok lebonyolítását –mindkét napon reggel 7-től este 6-ig- a Pásztói Múzeum alkalmazottai: Dr. Gherdán Katalin muzeológus, Kormos Vanda múzeumpedagógus, valamint önkéntes segítők: Nagy Mónika tanárnő, Gherdán Teodóra, Gherdán Johanna, Gherdán Rozália, továbbá az intézményvezető Dr. Hír János végezték.  

A további képek megtekinthetőek a galériában.

Múzeumok Majálisa 2014

Időutazás a földtörténeti múltba: puhatestűvadászat a szarmata tengerben

Múzeumok Majálisa

  • A foglalkozás résztvevőinek a Kozárdi Formáció meszes homokjában található ősmaradványok meszes vázait kell kiválogatniuk nagyító segítségével. A kiválogatott példányokat a foglalkozáson résztvevők haza is vihetik.

Rajeczky: hittan-, sí- és zenetanár, a legkedveltebb atya, zenetudós professzor, legendás cserkészparancsnok, Béni bácsi

  • Képes poszter anyagának feldolgozása keresztrejtvény formájában.
  • Képek Rajeczky Benjamin életéből: kockakirakó

Égni és világítani – ciszterciek Magyarországon

  • Idegenvezetés egy ciszterci monostorban – a résztvevőknek rövid leírások alapján azonosítaniuk kell egy ciszterci monostor helyiségeit
  • Készítsünk iniciálét! – a résztvevők nevük kezdőbetűjét készítik el iniciálé formájában