A Pásztói Múzeum a Múzeumok Majálisán 2014

Május 17-én és 18-án a Nemzeti Múzeum kertjében ismét megrendezésre került a Múzeumok Majálisa, mely az ország múzeumai számára egyedülálló lehetőség a nagyközönség előtti bemutatkozásra. A korlátozott alapterülethez és a rendezvény hangulatához igazodva három foglalkoztató jellegű programot vittünk magunkkal.

Az első, Dr. Rajeczky Benjamin életével kapcsolatos kvíz játék, mely a „Hittan, sí és zenetanár, legkedveltebb atya, zenetudós professzor, legendás cserkészparancsnok, Béni bácsi” c. kiállításunk anyagára épül. Ez főleg az idősebb korosztály körében volt népszerű.

A másik iniciálé-készítés lúdtollal, mellyel megidéztük a középkori kódexkészítés technikáját.

A harmadik az érdeklődők bevonása az őslénytani kutatómunkába. A rendkívül ősmaradványgazdag kozárdi szarmata rétegekből vettünk egy kisebb mintát, melyet szitákon átiszapoltunk. Az így megtisztított anyagból már a laikus érdeklődők is könnyen kiválogathatták csipesszel a puhatestűhéjakat, az egykori szarmata tengerben élt Granulolabium, Gibbula, Cerithium csiganemzetségek maradványait. Utóbbi két programunk főleg a fiatalság (3-26 éves kor) érdeklődésére tartott számot.

A programok lebonyolítását –mindkét napon reggel 7-től este 6-ig- a Pásztói Múzeum alkalmazottai: Dr. Gherdán Katalin muzeológus, Kormos Vanda múzeumpedagógus, valamint önkéntes segítők: Nagy Mónika tanárnő, Gherdán Teodóra, Gherdán Johanna, Gherdán Rozália, továbbá az intézményvezető Dr. Hír János végezték.  

A további képek megtekinthetőek a galériában.

Múzeumok Majálisa 2014

Időutazás a földtörténeti múltba: puhatestűvadászat a szarmata tengerben

Múzeumok Majálisa

  • A foglalkozás résztvevőinek a Kozárdi Formáció meszes homokjában található ősmaradványok meszes vázait kell kiválogatniuk nagyító segítségével. A kiválogatott példányokat a foglalkozáson résztvevők haza is vihetik.

Rajeczky: hittan-, sí- és zenetanár, a legkedveltebb atya, zenetudós professzor, legendás cserkészparancsnok, Béni bácsi

  • Képes poszter anyagának feldolgozása keresztrejtvény formájában.
  • Képek Rajeczky Benjamin életéből: kockakirakó

Égni és világítani – ciszterciek Magyarországon

  • Idegenvezetés egy ciszterci monostorban – a résztvevőknek rövid leírások alapján azonosítaniuk kell egy ciszterci monostor helyiségeit
  • Készítsünk iniciálét! – a résztvevők nevük kezdőbetűjét készítik el iniciálé formájában

Alkotói pályázat „Élet a tengerben“

Kicsik és Nagyok figyelem!

A Pásztói Múzeum alkotói pályázatot hirdet óvodások, általános- és középiskolások, valamint családok részére „Élet a tengerben“ címmel.

Technika: szabadon választható

(grafit, színes ceruza, akvarell, kollázs, papírmasé, szobor, montázs, stb.)

Beérkezési határidő: 2014. június 6. (péntek)

Pásztói Múzeum

3060 Pásztó, Múzeum tér 5.

Díjátadó és kiállítás-megnyitó: aMúzeumok éjszakáján

2014. június 21. (szombat)

Az alkotásokon kérjük olvashatóan, nyomtatott betűkkel feltüntetni az alkotás címét, a készítő(k) nevét (iskoláját, osztályát), lakcímét, telefonszámát és e-mail címét!

A Beérkezett anyagot szakmai zsűri bírálja el. A legizgalmasabb művek alkotói jutalomban részesülnek.

További információ: Kormos Vanda 06-32/460-194 vagy a pasztoimuzeum[kukac]gmail.com e-mail címen.