Őslénytani kutatótábor Kozárdon

A Pásztói Múzeum 1982 óta szervez nyaranta olyan táborokat, ahol középiskolás és egyetemista fiatalok részvételével egy komplett őslénytani ásatást folytatunk. 2015 nyarán sorrendben a 31. tábort szerveztük 24 fő részvételével.

Táborainkban hagyományosan nomád körülmények uralkodnak. Sátorban alszunk hálózsákban, lavórban tisztálkodunk, ételeinket gázrezsón magunk főzzük.

A tábor egy kis tudományos expedíció, mivel nap közben az őslénytani ásatás mindhárom munkafázisában dolgozunk. A bányász brigád kitermeli a lelőhelyen az ősmaradványokat tartalmazó üledéket és zsákokba pakolja, az aranymosó brigád ezt egy szitarendszeren iszapolja, a hamupipőke brigád pedig a tisztára mosott anyagból asztal mellett ülve csipesszel és végtelen türelemmel kiválogatja az ősmaradványokat: puhatestűhéjakat, csontokat, fogakat.

A komoly szakmai munka mellett délutánonként, esténként mindig biztosítunk időt pihenésre, túrázásra és játékra is.

A tábor szervezését és lebonyolítását a Pásztói Múzeum munkatársai Dr. Gherdán Katalin, Kormos Vanda és Dr. Hír János végezték. A tábor támogatásáért és a táborhely biztosításáért ezúton is köszönetet mondunk Kozárd Község Önkormányzatának.

Dr. Hír János