A 19. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés Kozárdon

A Magyarhoni Földtani Társulat Őslénytani- és Rétegtani Szakosztálya minden évben megrendezi az őslénytani vándorgyűlést, mely a földtörténeti múltban élt élőlényekkel foglalkozó magyar szakemberek népszerű fóruma, ahol a legfrissebb eredményekről adhatnak számot.

A 2016-évi vándorgyűlést Kozárdon, a faluházban tartották május 26 és 28 között. Előtte 25-én az ecsegi Rákóczi Ferenc Általános Iskolában ismeretterjesztő, interaktív programokat nyújtottak a szakemberek  az iskola tanulói részére. Ezek közül népszerű volt a „mammutsimogató”, a mikroszkopizálás és az őslénytani anyag válogatása. Ugyancsak bárki részt vehetett a 26-án csütörtökön este a Kozárd északi végében található tanösvényen megtarott nyilvános vezetésen is, ahol, a 12 millió évvel ezelőtt itt hullámzott szarmata tenger különösen gazdag ősmaradványanyagával lehetett megismerkedni a terepen.

Ez évben rekordszámú, 76 fős résztvevőt számlált a vándorgyűlés, ahol 34 előadást hallgathattunk és 19 posztert tekinthettünk meg. A pénteki terepi napon két autóbusszal meglátogattuk a sámsonházai Buda-hegyet, ahol középső miocén korú (16-13 millió év) vulkáni és gazdag puhatestű leletegyüttest tartalmazó tengeri üledékeket tanulmányozhattunk. Nem hagytuk ki az ajnácskői csontos árkot sem, mely egy jól ismert pliocén korú őslénytani lelőhely, ahonnan mintegy 3 millió évvel ezelőtt élt gerinces állatok csontmaradványai kerültek elő már a 19. század közepén és ahol 1915-ben Kormos Tivadar, a Magyar Királyi Földtani Intézet szakembere eredményes ásatást végzett. Ennek emlékére egy három nyelvű tájékoztató táblát is avathattunk, melyet Ajnácskő község önkormányzata, Gaál Lajos geológus és a Novohrad-Nógrád Geopark állítottak.

A konferencia előkészítésében és szervezésében jelentős részt vállaltak a Pásztói Múzeum szakemberei. A szívélyes,  vendégszerető fogadtatásért és a sokoldalú segítségért Hajasné Banos Márta polgármester asszonynak és Hajas Pálnak tartozunk köszönettel.

A vándorgyűlés lebonyolítását a Nemzeti Kulturális Alap és a Hantken Miksa Alapítvány támogatta.

További képek a galériában.