Kerékpárral a Kazán-szoroshoz

Dr. Hír János augusztus 3 és 13 között kb. 1000 km-es kerékpártúrát tett azért, hogy felkereshesse és fotózhassa a Vaskapu és környéke néhány természeti, és történelmi nevezetességét.

Az útvonal: Szeged, Nagybecskerek, Kovin, Smederevo, Pozsarevac, Veliko Gradiste, Donji Milanovac, Kladovo, Orsova, Újmoldova, Bazias, Fehértemplom, Nagybecskerek, Szeged. Ennek során a szorosnak mind a bal, mind a jobb partját sikerült teljesen végigkerekezni.

Láthattam Keve várának romjait, a szendrői és a galambóci várakat, Lepenski Vir rézkori kultúráját bemutató modern múzeumot. Kladovo környékén Fetislam erődjét, Traianus hídjának megmaradt pillérét és Diana késő római település romjait. A Vaskapu-erőműnél román területre átkelve felkerestem Újorsovát, a Szvinica közelében a Zsigmond által építtetett vízben álló középkori erődítést és Lászlóvára mellett az egyetlen olyan sziklába vésett emléktáblát, mely a 19. század végi szabályozási és mederrendezési munkálatoknak állít emléket, és amely a Vaskapu-erőmű 1972-es megépülése után nem került víz alá.

Köszönettel tartozom kollégáimnak, akik távollétem alatt vitték a múzeum ügyeit, továbbá régi barátaimnak, a szegedi Hermann családnak, akik 10 napon át udvarukban elviselték a mikrobuszomat.

A túra alatt készített képanyag elegendő egy tartalmas előadáshoz, de a legsikerültebbek kiállításba is be fognak kerülni.

Képek a galériában.