Földtudományos Forgatag 2016

A Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Természettudományi Múzeum szervezésében november 12-én és 13-án került sor Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban az interaktív Geokiállításra és vásárra. Ezen a Pásztói Múzeum immár második éve kiállító.

Népszerű programunk volt az őslényválogatás, ahol a kozárdi lelőhelyről származó iszapolt üledékanyagból válogathatták ki az érdeklődők a szarmata korú puhatestűek héjait. Azok, akik leültek a sztereomikroszkópok mellé a kisméretű héjak nagyított mikroszkópi látványában is gyönyörködhettek, és a kisemlősök fogazatának mikroszkópi vizsgálatába is belekóstolhattak. Akiket a nagyobb méretű állatok csontjai érdekeltek, azok egy homokkal teli ládából „áshattak” elő barlangokban előkerült csontokat és egy kis határozó füzet segítségével ki is találhatták, hogy azok mely állathoz tartoznak. Akiket a csillogó ásványok érdekeltek, szintén a mikroszkóp segítségével, az Év ásványával, a gránáttal ismerkedhettek. A börzsönyi patakhordalékból kiválogatott gránátkristályokat haza is vihették.

A két napos intenzív munkában a Pásztói Múzeum munkatársai, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium és az Apáczai Csere János Gimnázium iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákjai vettek részt.