Magyar Tudomány Ünnepe Nógrádban

2016. november 16-án a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban tartottuk meg a Magyar Tudomány Ünnepének Nógrád megyei rendezvényét. Megyénkben sajnos nincs felsőoktatási intézmény, ezért kevés a tudományosan minősített szakember, akik jobbára múzeumokban és levéltárban tevékenykednek.

A rendezvény délelőtti programjában a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum és a Pásztói Múzeum munkatársai tudományos játszóházat szerveztek általános iskolás fiatalok számára. Ennek során a gyerekek megismerhették a sztereomikroszkóp használatát, az ősmaradványok válogatásának sok türelmet igénylő munkáját, a drágakövek karátmérését, a bronzkori ékszerkészítés és a bronzbalta készítésének technikáját.

A délutáni előadóülést Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Limbacher Gábor, a Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója és Dr. Hír János a MAB Nógrád megyei alelnöke nyitották meg. Ezután a Nógrádban dolgozó tudományos kutatók rövid előadásokban ismertették kutatási témáik legfontosabb eredményeit.

15.15-15.30 Gyurkó György: A betegek viszonyulása a gyógyításhoz.

15.30-15.45 Hír János: Mi az a szarmata korszak?

15.45-16.00 Gréczi-Zsoldos Enikő: Nyelvhasználat a XVII. századi Nógrádban

16.00-16.15 Gherdán Katalin, Weiszburg Tamás: Gondoljunk csak a középkori templomok ablaküvegeire.

16.30-16.45 Steinmacher Kornélia: Rosszul elhalt lelkek. Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón (1901)

16.45-17.00 Steib Janka: A bányász identitás múltja és jelene. Babonás hit, védőszentek kultusza, ünneplési alkalmak a nógrádi szénmedencében

17.00-17.15 Lengyel Ágnes: Régi palóc konyha – böjti és ünnepi ételek.

17.15-17.30 Fényes-Bók Szilvia: Az érettségi története Magyarországon. Nógrád megyei gimnáziumi eredmények vizsgálata a kompetenciamérések tükrében.

17.30-17.45 Limbacher Gábor: Keleti rítusú és nyugati rítusú kereszténység Európában és a globális világban.

A Nógrádban dolgozó régész kollégák posztereken mutatták be ásatási munkáik során előkerült leletanyagokat.

 

 

„Szerzetesek asztalánál”: kiállításmegnyitó a Pásztói Múzeumban

November 14-én hétfőn délután 16 órakor nyílt meg a Pásztói Múzeumban a „Szerzetesek asztalánál” c. tárlat, mely a magyarországi szerzetesrendek kertkultúráját, élelmiszer termelő tevékenységét, gasztronómiáját és gyógynövény kultúráját mutatja be számos értékes, eredeti tárgy és dokumentum segítségével.

A kiállításmegnyitón Dr. Hír János múzeumigazgató bevezetője után, Dr. Dékány Árpád Sixtus Zirci Apát és Dömsödi Gábor, Pásztó város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A szakmai megnyitót Dr. Saly Noémi, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főmuzeológusa tartotta, akinek különösen élvezetes előadása után tekintették meg a vendégek a kiállítást, mely március 30-ig marad a Pásztói Múzeumban.

A kiállításban szereplő tárgyakat az alábbi tulajdonosok voltak szívesek kölcsönözni:

-          Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

-          Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság (Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményei)

-          Piarista Rend magyar Tartománya Központi Levéltára

-          Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

-          Magyar Nemzeti Múzeum

-          Iparművészeti Múzeum

-          Országos Széchenyi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tára

-          Eötvös Loránd Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár

-          Főegyházmegyei Ostyaellátó

-          Eranthis Kft.

-          Zwack Unicum Látogatóközpont

 

 

Földtudományos Forgatag 2016

A Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Természettudományi Múzeum szervezésében november 12-én és 13-án került sor Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban az interaktív Geokiállításra és vásárra. Ezen a Pásztói Múzeum immár második éve kiállító.

Népszerű programunk volt az őslényválogatás, ahol a kozárdi lelőhelyről származó iszapolt üledékanyagból válogathatták ki az érdeklődők a szarmata korú puhatestűek héjait. Azok, akik leültek a sztereomikroszkópok mellé a kisméretű héjak nagyított mikroszkópi látványában is gyönyörködhettek, és a kisemlősök fogazatának mikroszkópi vizsgálatába is belekóstolhattak. Akiket a nagyobb méretű állatok csontjai érdekeltek, azok egy homokkal teli ládából „áshattak” elő barlangokban előkerült csontokat és egy kis határozó füzet segítségével ki is találhatták, hogy azok mely állathoz tartoznak. Akiket a csillogó ásványok érdekeltek, szintén a mikroszkóp segítségével, az Év ásványával, a gránáttal ismerkedhettek. A börzsönyi patakhordalékból kiválogatott gránátkristályokat haza is vihették.

A két napos intenzív munkában a Pásztói Múzeum munkatársai, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium és az Apáczai Csere János Gimnázium iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákjai vettek részt.