„Szerzetesek asztalánál”: kiállításmegnyitó a Pásztói Múzeumban

November 14-én hétfőn délután 16 órakor nyílt meg a Pásztói Múzeumban a „Szerzetesek asztalánál” c. tárlat, mely a magyarországi szerzetesrendek kertkultúráját, élelmiszer termelő tevékenységét, gasztronómiáját és gyógynövény kultúráját mutatja be számos értékes, eredeti tárgy és dokumentum segítségével.

A kiállításmegnyitón Dr. Hír János múzeumigazgató bevezetője után, Dr. Dékány Árpád Sixtus Zirci Apát és Dömsödi Gábor, Pásztó város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A szakmai megnyitót Dr. Saly Noémi, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főmuzeológusa tartotta, akinek különösen élvezetes előadása után tekintették meg a vendégek a kiállítást, mely március 30-ig marad a Pásztói Múzeumban.

A kiállításban szereplő tárgyakat az alábbi tulajdonosok voltak szívesek kölcsönözni:

-          Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

-          Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság (Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményei)

-          Piarista Rend magyar Tartománya Központi Levéltára

-          Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

-          Magyar Nemzeti Múzeum

-          Iparművészeti Múzeum

-          Országos Széchenyi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tára

-          Eötvös Loránd Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár

-          Főegyházmegyei Ostyaellátó

-          Eranthis Kft.

-          Zwack Unicum Látogatóközpont

 

 

Földtudományos Forgatag 2016

A Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Természettudományi Múzeum szervezésében november 12-én és 13-án került sor Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban az interaktív Geokiállításra és vásárra. Ezen a Pásztói Múzeum immár második éve kiállító.

Népszerű programunk volt az őslényválogatás, ahol a kozárdi lelőhelyről származó iszapolt üledékanyagból válogathatták ki az érdeklődők a szarmata korú puhatestűek héjait. Azok, akik leültek a sztereomikroszkópok mellé a kisméretű héjak nagyított mikroszkópi látványában is gyönyörködhettek, és a kisemlősök fogazatának mikroszkópi vizsgálatába is belekóstolhattak. Akiket a nagyobb méretű állatok csontjai érdekeltek, azok egy homokkal teli ládából „áshattak” elő barlangokban előkerült csontokat és egy kis határozó füzet segítségével ki is találhatták, hogy azok mely állathoz tartoznak. Akiket a csillogó ásványok érdekeltek, szintén a mikroszkóp segítségével, az Év ásványával, a gránáttal ismerkedhettek. A börzsönyi patakhordalékból kiválogatott gránátkristályokat haza is vihették.

A két napos intenzív munkában a Pásztói Múzeum munkatársai, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium és az Apáczai Csere János Gimnázium iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákjai vettek részt.

 

Nyitvatartás

2016. november 15-én (kedden)
a Múzeum szakmai továbbképzés miatt zárva tart.