Bödöncsiga Theodoxus

A Pásztói Múzeum ez év júniusában leletmentést végzett Herend közelében. A 700 kg minta iszapolásán jelenleg is dolgozunk. A minták különösen gazdag puhatestűhéj-anyagot szolgáltattak. Közülük különösen tetszetősek a bödöncsigák, melyek igen változatos mintázatot mutatnak. A bödöncsigák ma is élnek, főleg édesvizű folyókban és alacsony sótartalmú folyódeltákban, lagúnákban.

Bödöncsiga Theodoxus

Bödöncsiga Theodoxus

A képen látható példányok késő bádeni korúak (14-13 millió év). Egy szenes rétegsorban, oxigéntől elzárt környezetben ágyazódtak be és különösen jó állapotban őrződtek meg.

 

 

Kerékpárral a Kazán-szoroshoz

Dr. Hír János augusztus 3 és 13 között kb. 1000 km-es kerékpártúrát tett azért, hogy felkereshesse és fotózhassa a Vaskapu és környéke néhány természeti, és történelmi nevezetességét.

Az útvonal: Szeged, Nagybecskerek, Kovin, Smederevo, Pozsarevac, Veliko Gradiste, Donji Milanovac, Kladovo, Orsova, Újmoldova, Bazias, Fehértemplom, Nagybecskerek, Szeged. Ennek során a szorosnak mind a bal, mind a jobb partját sikerült teljesen végigkerekezni.

Láthattam Keve várának romjait, a szendrői és a galambóci várakat, Lepenski Vir rézkori kultúráját bemutató modern múzeumot. Kladovo környékén Fetislam erődjét, Traianus hídjának megmaradt pillérét és Diana késő római település romjait. A Vaskapu-erőműnél román területre átkelve felkerestem Újorsovát, a Szvinica közelében a Zsigmond által építtetett vízben álló középkori erődítést és Lászlóvára mellett az egyetlen olyan sziklába vésett emléktáblát, mely a 19. század végi szabályozási és mederrendezési munkálatoknak állít emléket, és amely a Vaskapu-erőmű 1972-es megépülése után nem került víz alá.

Köszönettel tartozom kollégáimnak, akik távollétem alatt vitték a múzeum ügyeit, továbbá régi barátaimnak, a szegedi Hermann családnak, akik 10 napon át udvarukban elviselték a mikrobuszomat.

A túra alatt készített képanyag elegendő egy tartalmas előadáshoz, de a legsikerültebbek kiállításba is be fognak kerülni.

Képek a galériában.

 

 

Őslénytani Kutatótábor 2016

A Pásztói Múzeum ezen a nyáron is megrendezte hagyományos őslénytani kutatótáborát középiskolás és egyetemista fiatalok részére. A nyolcvanas évek eleje óta szerveződő táborok sorában az ez évi immár a 32. volt.

A tábor szakmai programja a kozárdi típusszelvény vizsgálata volt. A falu északi határában található alapszelvény mészkő és mészmárga rétegei a 12,6 millió éve Közép –Európában hullámzó szarmata tengerben ülepedtek le és nagy számmal, valamint jó megtartással őrizték meg az egykori puhatestűek héjait.

A Pásztói Múzeum munkatársai vették észre, hogy a kagyló- és csigahéjakon kívül gerinces csontmaradványokat is rejtenek egyes szintek. Ezeket azonban fáradtságos munkával lehet „előcsalogatni”. A lelőhelyen zsákokba gyűjtjük a csontokat rejtő üledéket, majd ezt egy szitarendszeren átiszapoljuk. A tisztára mosott anyagot ez után minuciózus alapossággal kell átválogatni, hogy hozzájuthassunk a rovarevők és rágcsálók fogacskáihoz.

A begyűjtött leletanyag feldolgozása hozzásegít bennünket a miocén korban lezajlott éghajlati- és környezetváltozások alaposabb megértéséhez.

A táborban résztvevő fiatalok megismerkedhetnek a tudományos kutatómunka legalapvetőbb fogásaival és megízlelhetik az önálló felfedezés élményét. Egy hét erejéig elszakítjuk őket a civilizációtól, hogy természetközeli módon élhessenek. Sátorban alszunk és magunk főzünk.

A táborban nemcsak a kutatómunkával foglalkozunk. Délutánonként és esténként lehetőséget biztosítunk pihenésre, játékra és szabadidős programokra.

A tábor munkájához nyújtott segítségéért ezúton is köszönetet mondunk a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiumának, Hajasné Banos Márta polgármester asszonynak, Figuráné Csáki Zsuzsanna alpolgármester asszonynak, valamint Dr. Hajas Pálnak.

További képek a galériában.