Bolondos Budapest

Jövő héten elhozzuk a nagyvárost a kisvárosba. Szeptember 8-án, csütörtökön 16:30-kor nyílik meg a Pásztói Múzeumban Szoboszlay András: Bolondos Budapest című kiállítása.

Szoboszlay András tus-tollal és vázlatfüzettel járja Budapest utcáit, és sétái közben izgalmas, vidám, meghökkentő életképeket örökít meg. Az így készült alkotásokból mutatunk most be válogatást.

A rendhagyó kiállítás-megnyitón az alkotó mesél a képek születésének történetéről.

Szeretettel várjuk a megnyitón!

 

 

 

Bödöncsiga Theodoxus

A Pásztói Múzeum ez év júniusában leletmentést végzett Herend közelében. A 700 kg minta iszapolásán jelenleg is dolgozunk. A minták különösen gazdag puhatestűhéj-anyagot szolgáltattak. Közülük különösen tetszetősek a bödöncsigák, melyek igen változatos mintázatot mutatnak. A bödöncsigák ma is élnek, főleg édesvizű folyókban és alacsony sótartalmú folyódeltákban, lagúnákban.

Bödöncsiga Theodoxus

Bödöncsiga Theodoxus

A képen látható példányok késő bádeni korúak (14-13 millió év). Egy szenes rétegsorban, oxigéntől elzárt környezetben ágyazódtak be és különösen jó állapotban őrződtek meg.

 

 

Kerékpárral a Kazán-szoroshoz

Dr. Hír János augusztus 3 és 13 között kb. 1000 km-es kerékpártúrát tett azért, hogy felkereshesse és fotózhassa a Vaskapu és környéke néhány természeti, és történelmi nevezetességét.

Az útvonal: Szeged, Nagybecskerek, Kovin, Smederevo, Pozsarevac, Veliko Gradiste, Donji Milanovac, Kladovo, Orsova, Újmoldova, Bazias, Fehértemplom, Nagybecskerek, Szeged. Ennek során a szorosnak mind a bal, mind a jobb partját sikerült teljesen végigkerekezni.

Láthattam Keve várának romjait, a szendrői és a galambóci várakat, Lepenski Vir rézkori kultúráját bemutató modern múzeumot. Kladovo környékén Fetislam erődjét, Traianus hídjának megmaradt pillérét és Diana késő római település romjait. A Vaskapu-erőműnél román területre átkelve felkerestem Újorsovát, a Szvinica közelében a Zsigmond által építtetett vízben álló középkori erődítést és Lászlóvára mellett az egyetlen olyan sziklába vésett emléktáblát, mely a 19. század végi szabályozási és mederrendezési munkálatoknak állít emléket, és amely a Vaskapu-erőmű 1972-es megépülése után nem került víz alá.

Köszönettel tartozom kollégáimnak, akik távollétem alatt vitték a múzeum ügyeit, továbbá régi barátaimnak, a szegedi Hermann családnak, akik 10 napon át udvarukban elviselték a mikrobuszomat.

A túra alatt készített képanyag elegendő egy tartalmas előadáshoz, de a legsikerültebbek kiállításba is be fognak kerülni.

Képek a galériában.