Hittan-, sí- és zenetanár, a legkedveltebb atya, zenetudós professzor, legendás cserkészparancsnok, Béni bácsi: időszaki kiállítás a Pásztói Múzeumban Rajeczky Benjamin munkásságáról

A Pásztói Múzeumban 1990 óta működik Rajeczky emlékszoba, mint állandó kiállítás. Béni bácsi életműve azonban annyira gazdag és sokoldalú, hogy a múzeum munkatársai régóta tervezték, hogy az életút néhány jellemző elemét részletesebben is bemutassák egy időszaki kiállítás keretében. Ez az elképzelés a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának támogatásával válhatott valóra és március 21-én pénteken nyithattuk meg a tárlatot. A kiállítást Dr. Tari Lujza, Rajeczky Benjamin tanítványa, az MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa nyitotta meg. Az egybegyűlteket Volek György alpolgármester úr köszöntötte.

A megnyitón elhangzott zeneszámokat a pásztói Rajeczky Benjamin Zeneiskola tanárai és növendékei adták elő.

A kiállítást szemlélve a látogató megismerkedhet azzal a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziummal, melyben Rajeczky Benjamin 1926-tól 1941-ig tanított. Az ország egyik legpatinásabb középiskolája volt. Szerzetestanárai között egyetemi oktatók, sőt akadémikusok is voltak. Ebben az iskolában szervezett magas szintű zenei életet Benjamin atya. Énekóráira rendszeresen bevitte az akkor kiadott hanglemezeket. Az általa vezetett kórus kezdett el hazánkban újra gregoriánt énekelni, és Bartók Béla az iskola zenekara számára külön testre szabott műveket komponált.

Ebben az egyházi gimnáziumban komolyan vették a „Mens sana in corpore sano” (ép testben ép lélek) bölcsességét. Az iskola cserkészparancsnoka hosszú időn keresztül szintén Rajeczky Benjamin volt. Innsbrucki egyetemi tanulmányai során komolyan síelt és túrázott az Alpokban, a síelés tudományát diákjainak is tanította. Az általa szervezett sícsapat telente a Normafánál gyakorolt, vagy, ha nem volt hó, akkor a viaszreszelékkel felszórt tornateremben edzettek. 1928-29 telén a svájci Kanderstegben rendezett síverseny csaknem minden versenyszámát megnyerték. Sikerük országos szenzáció volt. 1939-ig minden télen kéthetes sítábort rendezett az ausztriai Kitzbühel feletti Steineck Hütte menedékházában. Itt igencsak spártai körülmények között éltek, de a tanítványok a legmelegebb hangon emlékeztek ezekről az együttlétekről.

Kevesen tudják, hogy dunai és balatoni csónaktúrákat is szervezett. Tanítványaival Passautól Orsováig eveztek.

A háború vihara révén kerül haza Pásztóra. 1945 és 1950 között ő volt a pásztói ciszterci rendház perjele (előljárója). Mindössze két szerzetestársával szinte középkori körülmények között művelték a megmaradt földecskét, ezen kívül latin nyelvből korrepetáltak diákokat, miséztek a pásztói és a környékbeli községek templomaiban. Ezzel kivívták az egyszerű emberek megbecsülését. Az akkori hatalomnak azonban nem volt ínyére a szerzetesközösség. 1948-ban államosították az egyházi iskolákat, majd 1950 októberében a szerzeteseknek a pásztói rendházat is el kellett hagyniuk.

Dr. Rajeczky Benjamin a Néprajzi Múzeumban tudott elhelyezkedni, e mellett tanított és tudományos munkát végzett. A magyar népzene és a középkori egyházi zene, a gregorián nemzetközileg elismert szakértőjévé vált. Kodály Zoltán halála után az MTA Népzenekutató Csoportjának megbízott igazgatója lett. Főként Budapesten dolgozott, de hétvégente mindig hazatért Pásztóra, szülei házába. A környéken lakók tudták, hogy Béni bácsi késő éjszakáig dolgozik. Szobájában még sokszor éjfél után is égett a villany és kattogott az írógép. Halála napjáig teljes szellemi és fizikai frissességben élt. Még a rendszerváltás előtt városunk díszpolgára lett.

Tudományos munkássága, pedagógusi működése, emberi közvetlensége és a történelem viharában való helytállása alapján városunk kiemelkedő személyisége, reméljük, hogy kiállításunk hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalabb generációk képviselői is megismerjék életpályáját.

Ehhez kapcsolódóan a kiállítás megnyitóján nyújtottuk át a „Béni bácsi emléke” c. rajzpályázat helyezettjei számára a díjakat. Általános iskola alsó tagozatos kategóriában 1. helyezett: Molnár Violetta, Lakatos Jonatán, 2. helyezett: Molnár Szulamit, Ökrös Zsuzsanna, 3. helyezett: Tuza Evelin, Győri Mátyás. A felső tagozatosok közül 1. helyezett Mészáros Gábor, a Kecskeméti Speciális Általános Iskola csapata, 2. helyezett: Brown Zita Misi, Kecskeméti Speciális Általános Iskola csapata, 3. helyezett: Kovács Kitti. A középiskolás kategóriában 1. helyezést ért el Lakatos János, 2. helyezett Talpai Ádám és Prokop Alexandra, 3. helyezést ért el Katona Lili Zsóka és Dudás Boglárka.

Ugyancsak ekkor díjaztuk a Pásztói Múzeum és a Mikszáth Kálmán Líceum közös történelmi vetélkedőjének első három helyezett csapatát. A legjobban teljesítő csapat: Géczi Dorottya, Fekete Kevin, Tóth Evelin. 2. helyezett: Kovács Dóra, Fábián Dániel, Gregus Vivien, 3. helyezést értek el: Zeke Zsófia, Endrész Dávid, Kovács Fanni.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. A kiállítást tárgykölcsönzéssel segítették: Néprajzi Múzeum, Gödöllői Városi Múzeum, Dornyay Béla Múzeum, Palóc Múzeum, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. Önkéntes munkával segítséget nyújtott id. Brunda Tibor.

Várostörténeti vetélkedő eredmények

Várostörténeti vetélkedő végeredménye:

Név 1. forduló 2.forduló 3.forduló Rajz Összesen
Géczi Dorottya, Fekete Kevin, Tóth Evelin 60 64 20 8 152
Kovács Dóra, Fábián Dániel, Gregus Vivien 46 59 25 7 137
Zeke Zsófia, Endrész Dávid, Kovács Fanni 47 57 22 2 128
Vanó Patrik, Zagyi Ádám, Batta Sándor 45 47 20 1 113
Gajdics Gábor Balázs, Gajzinger Lili, Kásás Ildikó 42 55 11 10 118
Kis Virág, Magdus Boglárka 41 52 15 1 109
Szivák Dóra, Csoma Helga Cintia, Hámori Dávid 33 49 13 1 96
Kutenics Vanessza, Vanó Péter, Urbán Réka 36 33 10 1 80
Orosz Viktória, Szabó Klaudia, Búzás Carlos   52 13 1 66
Molnár Márk, Szalkai Ábel, Árokszállási Adrián 41   12 1 54
Virág Ferenc, Kocsis Dániel, Bíró Attila 17   10 1 28
Csillár Péter, Kis Jenifer, Gugyi Vivien 1   8 5 14

A II. forduló eredményei:

  
Név Pontszám
Fekete Kevin, Géczi Dorottya, Tóth Evelin 64 pont
Gregus Vivien, Fábián Dániel, Kovács Dóra 59 pont
Zeke Zsófia, Endrész Dávid, Kovács Fanni 57 pont
Kaszás Ildikó, Gajdics Gábor Balázs, Gajzinger Lili 55 pont
Orosz Viktória, Szabó Klaudia, Búzás Carlos 52 pont
Kis Virág, Magdus Boglárka 52 pont
Szivák Dóra, Csoma Helga Cintia, Hámori Dávid 49 pont
Vanó Patrik, Zagyi Ádám, Batta Sándor 47 pont
Kutenics Vanessza, Vanó Petra, Urbán Réka 33 pont

 

Az I. forduló eredményei:

  
Név Pontszám
Géczi Dorottya, Fekete Kevin, Tóth Evelin 60 pont
Zeke Zsófia, Endrész Dávid, Kovács Fanni 47 pont
Kovács Dóra, Fábián Dániel, Gregus Vivien 46 pont
Vanó Patrik, Zagyi Ádám, Batta Sándor 45 pont
Gajdics Gábor Balázs, Gajzinger Lili, Kásás Ildikó 42 pont
Molnár Márk, Szalkai Ábel, Árokszállási Adrián 41 pont
Kis Virág, Magdus Boglárka  41 pont
Kutenics Vanessza, Vanó Péter, Urbán Réka 36 pont
Szivák Dóra, Csoma Helga Cintia, Hámori Dávid 33 pont
Virág Ferenc, Kocsis Dániel 17 pont
Csillár Péter, Kiss Jenifer, Gugyi Vivien   1 pont

 

Felhívás várostörténeti vetélkedőre

FELHÍVÁS VÁROSTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐRE

A pásztói Mikszáth Kálmán Líceum és a Pásztói Múzeum

várostörténeti vetélkedőt hirdet középiskolás diákok számára

A vetélkedő három fordulós

Az 1. forduló témája: a kezdetektől a 18. századig.

A 2. forduló témája: a 18. századtól napjainkig.

A 3. forduló témája: a Pásztói Apátság története, a Ciszterciek és Rajeczky Benjamin.

3 fős csapatok jelentkezését várjuk!

Bővebben: Felhívás várostörténeti vetélkedőre

További cikkeink...

  1. Rajz- és fotópályázat