Múzeumi kávéház

 

 

 

 

Kalandozzatok velünk a jégkorszaki óriás emlősállatok birodalmában! Gyertek el november 22-én, kedden délután 16:00-ra a Pásztói Múzeumba, ahol Gasparik Mihály,
a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa tart izgalmas előadást. Mindenkit várunk!

 

 

 

 

 

 

 

Szakmai tapasztalatcsere a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban

2016. november 15-én a tiszaföldvári Tiszazug Földrajzi Múzeumban szakmai találkozót tartott az érdi Magyar Földrajzi Múzeum, a Pásztói Múzeum és a vendéglátó intézmény.

A három múzeumban az a közös, hogy valamennyien viszonylag kis múzeumok, egyaránt foglalkoznak földtudományokkal, jelentős pályázati projekteket valósítottak meg az utóbbi évtized során és mindannyian komolyan veszik a fiatalokkal való foglalkozást. A szűkebb múzeumszakmai kérdések megvitatásán túl megismerkedtünk a vendéglátó intézmény kiállításaival és gyűjteményeivel.

Sallai Zoltán, a Hortobágyi Nemzeti Park területi felügyelője pedig élvezetes, vetített képes előadásban ismertette velünk a Tiszazug természeti értékeit, melyek közül néhányat a terepen is megismerhettünk.

 

 

Magyar Tudomány Ünnepe Nógrádban

2016. november 16-án a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban tartottuk meg a Magyar Tudomány Ünnepének Nógrád megyei rendezvényét. Megyénkben sajnos nincs felsőoktatási intézmény, ezért kevés a tudományosan minősített szakember, akik jobbára múzeumokban és levéltárban tevékenykednek.

A rendezvény délelőtti programjában a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum és a Pásztói Múzeum munkatársai tudományos játszóházat szerveztek általános iskolás fiatalok számára. Ennek során a gyerekek megismerhették a sztereomikroszkóp használatát, az ősmaradványok válogatásának sok türelmet igénylő munkáját, a drágakövek karátmérését, a bronzkori ékszerkészítés és a bronzbalta készítésének technikáját.

A délutáni előadóülést Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Limbacher Gábor, a Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója és Dr. Hír János a MAB Nógrád megyei alelnöke nyitották meg. Ezután a Nógrádban dolgozó tudományos kutatók rövid előadásokban ismertették kutatási témáik legfontosabb eredményeit.

15.15-15.30 Gyurkó György: A betegek viszonyulása a gyógyításhoz.

15.30-15.45 Hír János: Mi az a szarmata korszak?

15.45-16.00 Gréczi-Zsoldos Enikő: Nyelvhasználat a XVII. századi Nógrádban

16.00-16.15 Gherdán Katalin, Weiszburg Tamás: Gondoljunk csak a középkori templomok ablaküvegeire.

16.30-16.45 Steinmacher Kornélia: Rosszul elhalt lelkek. Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón (1901)

16.45-17.00 Steib Janka: A bányász identitás múltja és jelene. Babonás hit, védőszentek kultusza, ünneplési alkalmak a nógrádi szénmedencében

17.00-17.15 Lengyel Ágnes: Régi palóc konyha – böjti és ünnepi ételek.

17.15-17.30 Fényes-Bók Szilvia: Az érettségi története Magyarországon. Nógrád megyei gimnáziumi eredmények vizsgálata a kompetenciamérések tükrében.

17.30-17.45 Limbacher Gábor: Keleti rítusú és nyugati rítusú kereszténység Európában és a globális világban.

A Nógrádban dolgozó régész kollégák posztereken mutatták be ásatási munkáik során előkerült leletanyagokat.